Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Aşure

Aşure

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg aşurelik buğday
  • 100 g ceviz
  • 200 g fıstık
  • 200 g badem
  • 100 g hurma
  • 250 g kocaman sarı üzüm
  • 250 g ufak sarı üzüm
  • 200 g incir
  • 200 g kuru sarı kaysı
  • 100 g keşu
  • 350 g fındık
  • 100 g dut
  • 1,5 kg şeker
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 litre su buğdayın artmasına bağlı

Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bir akşam evveli yapılan hazırlıklar:.
  2. Bir akşamdan evvel buğdayı sıcak su ile iyice yıkayın. Ben en az 10 kere böyle yıkadım. Ne kadar çok devirirseniz o kadar duru/beyaz olur aşureniz.
  3. Yıkadıktan sonra buğdayı bir geniş tencereye alın, sıcak su ilave edin ve pişirin.
  4. Kaynadığında 2 tatlı kaşık tuzu ilave edin ve kenarda oluşan beyaz köpükleri bir kaşık takviyeyi ile alın.
  5. Buğday yumuşak oldukdan sonra suyu dökün, süzün ve buğdayı tekerrür yıkayın.
  6. En son buğdayı ve sıcak suyu tencereye tekerrürden ilave edin ve böyle bir gece bekletin.
  7. Kapağını bütün kapatmayın yoksa ekşir.
  8. Bademleri bir derin kaseye ilave edin ve üzerine sıcak su dökün ve 10-15 dakika beklettin.
  9. Böylece bademin kabuklarını basitçe soya öğreneceksiniz. Kabuklarını cettikten sonra yeniden 2-3 kere yıkayın ve en son üzerine sıcak suyu ilave edip bir gece bekletin.
  10. Şimdi bu harekâtı ceviz, üzüm, keşu, fıstık ve fındık ile yapın.
  11. Kurutulmuş sarı inciri ve kaysıyı iyice yıkayın. Yalnızca kaysıyı suda bekletin. İncir yoksa çok yumuşak olur.
  12. Aşureyi yaptığınız gşöhret o sabah yeterlidir.
  13. Ertesi gşöhret yapılan hazırlıklar ve pişirme:.
  14. Dutların sapını koparın ve iyileri seçin. Daha sonra sıcak su ile iyice yıkayın ve en son suda bekletin.
  15.  Aynı harekâtı hurma ile de yapın.
  16. Kaysı ve inciri dört parçalara parçalan. Hurmayı üc parcaya parçalan.
  17.  Şimdi tencerede olan budayın suyunu süzün ve tekerrürden bir kere yıkayın.
  18. En son aşurenizi pişireceğiniz tencereye ilave edin, üzerine suyu dökün ve kaynatın.
  19. Takribî 5-6 litre su rahat gidiyor. Ama ilk evvel beş parmak geçecek kadar su ilave edin ve kaynatın.
  20. Kaynadıkdan sonra tekerrür bir tatlı kaşık tuz ilave edin.
  21.  Daha sonra bademleri bir ayrı tencereye ilave edin, üzerine su dökün ve kaynatın.
  22. Kaynadıktan sonra fındık, fıstık ve keşu ilave edin ve devam kaynatın.
  23. Badem, fındık, fıstık, keşu kaynadıkdan sonra buğday olan tencere ilave edin. Kalan suyu da tencereye bir kepçe takviyeyi ile dökün.
  24. Daha sonra tüm kalan malzemeleri büyük tencereye ilave edin ceviz ve dut dan hariç ve 2-3 dakika devam kaynatın.
  25. Altını kapattıkdan sonra ceviz ve dutları ilave edin. En son şekeri dökün ve karıştırın. İsteyen bir yemek kaşık süt de dökebilir, aşureyi beyazlatıyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın