Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Aşure

Aşure

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram aşurelik buğday
  • 250 gram nohut
  • 250 gram kuru fasulye
  • 300 gram kuru üzüm
  • 300 gram kuru kayısı
  • 300 gram kuru incir
  • 2 elma
  • 1 portakal kabuğu
  • 1 çay kadehi pirinç
  • 1 kilo toz şeker
  • 2 su kadehi süt
  • 10 litre su
  • Nar
  • Fındık
  • Antep fıstığı
  • İncir

Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Buğdayı 3 defa elimizde iyice ovalayarak deviriyoruz. Üzerine bolca ılık su koyup bir gece bekletiyoruz.
  2. Fasulyeyi de yıkayıp soğuk suyla nemlendirip bir gece bekletiyoruz. Nohutu sıcak suyla yıkayıp, nemlendirip bir gece bekletiyoruz.
  3. Fasulyeyi bayağı tencerede pişiyoruz, nohutu da düdüklü tencerede pişiriyoruz. Nohut bayağı tencerede geç pişiyor.
  4. Ertesi gün aşureyi yapacağım zaman işe öncelikle buğdayı 3 defa daha elimizde ovalayarak yıkamakla başlıyoruz, aşurenin beyaz olması için çok ehemmiyetli bir adımdır.
  5. Buğdayları ocağa koyacağımız zaman ;.
  6. Küçük küp küp doğranmış kuru kayısıyı, kuru inciri, kuru üzümü ayrı ayrı kaplarda nemlendiriyoruz.
  7. İncirin suyu hafif sıcak olmalıdır. Sıraları gelene kadar kenarda bekletiyoruz.
  8. Yıkanmış buğdayın üzerine 4 litre kaynar suyu ilave edip ocağın üzerine alıyoruz.
  9. Yarım saat sonra 2 litre daha kaynar su ilave ediyoruz.
  10. Buğdaylar patlayıp açılıncaya kadar buğdayın patlaması vasati 1. 15 dk ile 1. 30 saat arasında sürer kaynamaya devam ettiriyoruz.
  11. Buğdaylarımızı hakimiyet edip piştiğinden emin olunca nemlendirilmiş ve suyu süzdürülmüş üzümü buğday tenceresinin içine alıyoruz.
  12. 10-15 dakika sonra pirinç ve kayısıyı tencerenin içine ilave ediyoruz. 10-15 dk bu sonra nohut ve fasulyeyi ilave edeceğiz.
  13. Nohut ve fasulyeyi attığımız esnada 2 litre daha kaynar suyu tencereye dökelim.
  14. Bu pişme süreci içerisindeyken elmaları küp küp doğruyoruz, portakalın kabuğunu küçük küçük doğruyoruz ve minik bir tencerede kaynar suyla 2-3 dk haşlıyoruz ardından suyunu süzüp operasyonu bir defa daha yineliyoruz.
  15. Nohut ve fasulyeyi tencereye attıktan 5 dakika sonra elma ve portakal kabuğunu da ilave ediyoruz.
  16. Portakal kabuğu ve elmayı tencereye aldığımız esnada 2 litre daha kaynar suyu tencereye ilave edelim.
  17. Toplamda 10 litre su koymuş olacağız.
  18. Portakal ve elmayı ilave ettikten 10 dakika sonra evvel sütü ilave edip bir defa karıştırıyoruz ve ardından şeker ilave ediyoruz.
  19. Ağır ağır karıştırarak dibinin yakalamasını önlüyoruz. Aşurenin suyu kıvamlaşana kadar pişiriyoruz.
  20. Piştikten sonra servis kaplarına alıp soğuduktan sonra üzerlerini süsleyip servis ediyoruz.

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın