damak tadınıza göre portakal kabuğu ve karanfil ilave edebilirsiniz
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Geceden buğday ve nohutu soğuk suyla nemlendirmeye vazgeçin. Sabah birkaç kez yıkayıp ocağa alın.
Nohut ve buğdayın üstünü beş parmak geçecek kadar su ilave edin ve kaynamaya vazgeçin.
Kaynama sırasında çıkan beyaz köpükleri kaşık desteğiyle aşurenin üstünden alın.
1 saat süresince kaynamaya vazgeçin.
1 saat sonunda ocağın altını kapatıp tencerenin kapağını örtüp demlenmeye vazgeçin.
Bu arada kayısı, incir ve elmaları küp küp doğrayın.
Bademleri minik bir tencerede kaynatın.
Üç-dört taşım kaynadıktan sonra süzün ve soyun. Aynı operasyonu yer fıstıkları için de yapın. Takribî 1, 5 litre suyu kaynamaya vazgeçin.
Kuru üzüm ve öteki kuru meyveleri de kesinlikle yıkayın. Bu operasyonlar bittikten sonra nohut ve buğdayın altını tekerrür açın ve 1, 5 litre kaynamış suyu tencereye boşaltın.
2o dakika daha nohut ve buğdayı kaynatın.
Elma ve şeker hariç tam malzemeleri ilave edin. 1, 5 litre su daha kaynatıp tekerrür tencereye ilave edin.
Suyu sürükledikçe göz kararı kaynar su ilave etmeye devam edin.
Meyveler pişince elma ve şekeri de ilave edin. Çok katı olursa azıcık daha kaynar su ilave edin. Tam malzemeler özleşince ocağın altını kapatın. Sunum için meyveler, ceviz, fındık, dilerseniz incir kullanabilirsiniz.Afiyet olsun :gerçeğinde bu tarif 20-25 şahsiyet bir tarif, en fazla 12-14 şahsiyet var diye onu seçtim, malzemeleri oranlayarak eksiltebilirsiniz kendi mevcudunuza göre. .