Bilgi
Web sitemize hoşgeldiniz.

  • DOLAR
    %0,18
  • EURO
    %-0,62
  • ALTIN
    %1,50
  • BIST
    %1,94
Aşure

Aşure

Muharrem ayı aşure ayı olarak öğreniliyor, dün de aşure günüydü başka bir deyişle 10 Muharrem. Peygamberlerin yaşadığı ehemmiyetli hadiseler bugüne denk geliyor, bir de tabi kerbela…

Konya’da talebelik senelerinde senenin bu ayında komşulardan aşureler bekler, gelen tabak tabak aşureleri zevkle yerdik. Gerçi kimileri neredeyse yalnızca pirinç kullanmış olurdu ama kimisine de yemeye doyamazdık. Bu yıl ben de kendim yapmak istedim aşureyi. Nedense bu tatlı çorbayı çok hoşlanmama karşın şimdiye kadar yapmak usuma gelmemişti. Nasıl yapacağıma dair öteki bloglardan tarifler okudum, bir de üstüne babamı arayıp sordum ve kendi zevkime göre pazar günü ilk aşuremi yaptım. Kendi zevkime göre diyorum zira bence malzemelerin çeşidi ve ölçüyü buna göre olmalı. Ben mesela nohutu az, buğdayı ve kuru meyvesi çok hoşlanıyorum. Antep’de pekmez koyarlar gerçeğinde tatlandırıcı olarak. Ama bence tamamı veya çoğu pekmez olunca acıya kaçan bir tadı oluyor. Bu surattan ben pekmez ölçüsünü az yakaladım. Değişikleri de miktarlı değil, gözümün gördüğü, gönlümün istediği kadarını koydum. Ama size düzeylerini anlatmak istiyorum

Aşure için kullanılan esas 3 bakliyat var: Buğday, nohut ve kurufasulye. Bayağıda 1 miktar buğray için yarımşar miktar nohut ve kurufasulye kullanılıyor. Ama tabi zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Bu üç bakliyatı dünden suya nemlenmeniz gerekiyor. Islama hadisesini soğuk suya koyduktan sonra ocakta bir-iki taşım kaynatıp o suda bekleyecek biçimde yaparsanız daha iyi oluyor. Sonra ayrı ayrı pişiriyorsunuz ben size düdüklüyü nasihat ederim. Çünkü özellikle kuru fasulye çok geç pişiyor. Benim evvelden pişmiş ve buzlukta bekleyen buğday ve nohutum vardı, onları kullandım.

Pişmiş bakliyatları bir araya getirip üzerini su ile bitirdikten sonra kaynara çıkınca altını kısıyoruz ve 5-10 dk kadar daha beraber kaynatıyorsunuz.

Sonra bunların üzerine dilediğiniz ölçüde, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm yıkayıp ufak küplere dağılarak ilave ediyorsunuz kuru incirle kuru kayısıyı 1 saat evvelden ılık suda ıslı vazgeçin

Ben kuru meyvelerle beraber fındık ve çubuk tarçın da attım tencerenin içine. Bir de birkaç tane karanfili ufak bir cezvede az su ile kaynatım azıcık da bu karanfil suyundan kattım. şayet fındıklar kavrulmamışsa teflon bir tavada kendiniz kavurup pak bir bez veya kağıt peçetenin içine alıp kabuklarını ceddebilirsiniz

Aşurenin kuru meyvelerle beraber 10-15 dk kadar kaynaması yeterli geliyor.

Sonra şeker ölçüsünü ayarlıyoruz. Burada dikkat edilecek şey şeker ölçüyü soğuyunca tadında bir eksilme oluyor. Ben evvel rengini çok koyultmayacak ölçüde pekmez ilave ettim, sonra da şeker ilave edip tadını hakimiyet ettim.

Bu safhaları yaparken su ölçüsünü ayarlayabilirsiniz, eksilme olursa kaynar su desteği yapabilirsiniz

Şekerle beraber de 5-10 dk kaynadıktan sonra çorbanın kıvamı için nişasta ilave etmemiz gerekli. Ben 1 su kadehi buğday kullanarak yaptığım aşure için 1,5 yemek kaşığı buğday nişastası kullandım. Nişastayı az suda eritip aşureye katıyorsunuz. Bir 5 dk kadar daha ocakta yakalayıp altını kapatıyorsunuz.

10 dk. dinlenen aşureleri kaselere paylaştırıp fıstık, susam, nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

İlk yapmanın toyluğu ile sanırım çok az yapmışım, yalnızca yemek tabağı ile bir komşuma bu aşureden verebildim. Bir de 3 kase kadarını ayırdım bugün kayınvalidemlere götüreceğiz. Geri kalandan da 2 kase çıktı. En kısa zamanda yine yapacağım allahın izniyle. Pişmiş buğday ve nohut olduktan sonra bana çok güç gelmedi. Yalnızca pişene kadar başında bekleyip ha bire hakimiyetler yapıp bişeyler ilave etmek gerekiyor :

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Aşure

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın