İç pilav için soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla beraber tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Fıstıkları da ilave edip rengi hafif değişene kadar kavurmaya devam edin.
Daha sonra yıkanıp suyu süzülmüş pirinci, üzümleri, 2 kaşık tuzu ve 1 yemek kaşığı şekeri ve baharatları ilave edip birkaç dakika kavurun.
Harçla karıştırılan pirince 1 su kadehi su ilave edip pişirin. Kavrulan pirinçlerin üstüne 1 su kadehi su ilave edip pişirin. Pişen pilavı demlenmeye vazgeçin.
Demlendikten sonra dereotunu ilave edip pilavı harmanlayın. Enginarları limonlu suda bekletin. Öbür taraftan havucu ulusa biçiminde doğrayıp dolmaları pişireceğiniz tencerenin tabanına döşeyin.
İçine bir ölçü zeytinyağı ilave edip 15- 20 saniye kavurun. Enginarların ortasına yarı pişmiş iç pilavı doldurun.
Düz bir tabağa 4 tane asma yaprağını yan yana koyup iç pilav doldurduğunuz enginarı yaprakların bütün ortasına yerleştirin.
Yaprakların kenarından tutarak enginarın üzerini kapatın. Bu biçimde hazırladığınız enginarları tencereye yan yana dizin.
Üzerine yarım limonun suyu, şeker, tuz, 2 su kadehi kaynamış su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pirinçler iyice pişene ve enginarlar yumuşayana kadar 45-50 dakika pişirin.
Asma yaprağında enginar dolmasını oda ısısında dinlendirdikten sonra buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Mutfağınızda yeni tatlara yer vermek istiyorsanız, İzmir usulü enginar dolması tarifine göz atabilirsiniz.