Merhaba sevgili ziyaretçilerimiz, bugün kahvaltı sıradanlarımızdan Akıtma Tarifi yöresel ismiyle cızlama tarifini vereceğiz sizlere. Akıtmanın krep karıştırıldığı çok görülmüştür. Krepe kabartma tozu koyulduğu için değişik bir tat ve lezzet çıkıyor ortaya. Kabartma tozu ilave edildiği için hafif kek havası oluyor krepte. Akıtmaya maya veya karbonat koyuluyor. Gerçeğinde akıtmaya hiç bir kabartıcı bir madde kullanmadan da yapabilisiniz. Akıtma bizim kültürümüzden doğmuş bir lezzet krep ise batıdan bizim mutfagımıza giren bir lezzettir.İkiside kahvaltıların vaz geçilmezi diye düşünenlerdenim dir. Akıtma size bir çok altarnatif sunuyor, isterseniz üzerine reçel sürebilir veya peynirle sarıp yiyebilirsiniz. Kolay gelsin..
3 tane yumurta
2,5 su kadehi süt
2 su kadehi un
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Akıtmayı yapmak için evvel yumurtaları karıştırma kabına kıralım. Üzerine bir ölçü tuz ilave edelim, çırparak karıştıralım. üzerine yavaş yavaş sütü ilave edelim ve aynı zamanda karıştıralım.
Unu azar azar ilave edelim karıştırmaya devam edelim. Karbonatı ilave edelim karıştıralım. Boza kıvamında olmalı, kıvama gelen harcı beş on dakika bekletelim.
Teflon tavaya azıcık yağ dökelim, ısınınca 1 kepçe hamurdan alıp ısınmış tavaya vazgeçiyoruz tavaya dağılmasını sağlıyoruz. Orta ateşte arkalı önlü kızartıyoruz.
Aynı operasyonu hamur bitene kadar uygulayalım.
Arasına bal, kavurma, peynir koyarak servis edenilirsiniz.
Afiyet olsun…
ANEKDOT: Bu ölcüden 10 tane akıtma çıkıyor.