Aşurelik buğday ve nohudu akşamdan 1.5 su kadehi su ile nemlendirin. Ertesi gün yıkayıp süzün ve kalan 5 kadeh suyu ilave edip tazyikli tencerede 45 dakika pişirin.
Mercimeği yıkayıp süzün. Patlıcanın kabuğunu atamadan ufak küp biçiminde doğrayın. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sıkarak sudan çıkarın.
Salçayı 1 kaşık suyla ezin. Mercimek, patlıcan, tuz ve salçayı nohutlu buğdaya ilave edip pişirin.
Sarımsakların kabuklarını atayıp ezin. Sumak ekşisiyle beraber tencereye ilave edip karıştırın.
Nane ve kırmızıbiberi tereyağda kızdırıp çorbanın üzerine dolaştırın. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.
Dilerseniz, sade bir biçimde sunulan ekşili çorba tarifini de sınayabilirsiniz.