İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ilave edip 10 dk kaynatalım.
Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı harekâtı bir kere daha yapalım ve suyunu süzelim.
Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ilave edip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. dilerseniz akşamdan iki kere kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan nemlendirirseniz, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır. .
Kuru kayısı ve kuru inciri ufak ufak doğrayalım.
Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ilave edelim ve bekletelim.
Arada gerektikçe sıcak su ilave etmeyi bakımsızlık etmeyin. Suyu eksilen buğdaylarımıza azıcık daha sıcak su ilave edelim.
Takribî 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, ufak doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümşanda suyunu süzerek ilave edelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
Ufak bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ilave ederek 10 dakika kadar kaynamaya vazgeçelim.
Bu sırada suyu eksilen buğdaylarımızın üzerine tekerrür sıcak su ilave edelim.
Hazırladığımız aşuremizi tek tek sırça kaselere bölüştürelim. Biz bu miktarlar ile 15 kase aşure elde ettik.
Aşure kaselerde soğumaya surat yakalayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.