Bir gece evvelden buğday, nohut ve fasulye ayrı kaselerde nemlendirilir.
Aşure imal aşamasıda kuru üzüm, kayısı, incir, badem, antep fıstığı suda bekletilir.
Bu safhadan sonra aşure imaline başlayabiliriz. Buğdaya 4 litre su ilave edilerek kaynamaya vazgeçilir.
Buğdayı ara ara karıştırmak gerekir özleşmesi ve dibine yakalamaması için.
Nohut ve fasulyelerde ayrı tencereler de haşlanır. Bakliyatlar piştikten sonra genişçe bir tencereye alınarak üzerine su ilave edip kaynamaya vazgeçelim ve sırayla kuru üzüm, kuş üzümü, doğramış olduğumuz kayısı ve inciri ilave edelim.
Arkasında süt ve vanilya ilave edip karıştıralım. Ocağın altı kısık bi biçimde harekâta devam edelim.
Karanfili cezvede haşlayıp suyunu ilave edelim. Ardından portakal suyu ve kabuğunu rendeleyip ilave edelim ve şekeri, pekmezi ve balı ilave edip karıştıralım üzerine 1 fiske tuz ilave edip özleşince altını kapatalım.
Sonrasında suda beklettiğimiz Antep fıstığı ve file bademin kabuklarını ceddip bir tavaya alalım üzerine ceviz, çam fıstığı, susam, çörek otu ve 1 yemek kaşığı kadar tereyağ ilave edip kavuralım ve aşuremize ilave edip karıştıralım.
Kaselere paylaştığımız aşureleri Hindistan cevizi, toz Antep fıstığı, nar ve incir ile süsleyelim sizde dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun, sofralarımız faydayla dolsun.