Öncelikle ön hazırlığımızı akşamdan yapalım. Buğdayı iyicene yıkayalım ıslı olarak ağzını kapatıp sabaha kadar bekletelim.
Kuru fasulye ve nohut da aynı şekilde yıkayıp ıslayalım. Sabah tekerrür yıkayıp aşure yapacağımız tencereye buğdayı alıp üzerini hayli geçecek şekilde su ilave edip 15 dk kaynatıyoruz.
Diğer tarafta kuru fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde 10 dk kaynatalım.
Buğdaylar yumuşayınca kaynayan suya haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ilave edip 15 dk daha birlikte kaynatalım.
Sonrasında 1 saat sıcak suda beklettiğimiz kuru kayısı ve kuru üzümü de tenceremize ilave ediyoruz.
Sonrasında şekeri ilave ediyoruz. 10-15 dk daha kaynatıyoruz. Bu esnada arada karıştıralım mı tenceremiz dibine sarmasın.
Ocaktan indirmemize 10-15 dk kala ince parçalar halinde doğradığımız elmaları, kuru dut, ve sıcak suda iyicene yumuşayan kara suyunu çıkardığımız kuş üzümü ve kuru incirimizi ilave ediyoruz.
Bir cezveye karanfilleri alalım üzerine azıcık su ilave edelim kaynatalım.
Sonra karanfilleri süzüp suyunu aşuremize ilave edelim kıvamına bakıp altını kapatıyoruz.
Kıvamı hafif sulu kalsın ki buğday dinlendikçe şişiyor. Sonra istediğimiz gibi süsleyip afiyetle yiyoruz.
Aşureniz beyaz olsun istiyorsanız karartacak hiç bir malzemeyi kullanmayın, yada bu malzemeleri ocaktan indirmeye yakın koyun.